Veelgestelde vragen (iOS)

Ja, het abonnement wordt door middel van iCloud aan uw Apple account gekoppeld.

Om het abonnement te kunnen gebruiken op een ander apparaat dienen beide toestellen geregistreerd te zijn met hetzelfde Apple account. U kunt dit controleren door op uw toestel naar Instellingen -> iCloud. Hier moet dan op beide apparaten hetzelfde account en email adres staan.

Zijn beide hetzelfde en werkt het nog steeds niet? Controleer dan de volgende instellingen:

  • Ga naar Instellingen -> iCloud -> iCloud Drive en controleer op beide apparaten of iCloud drive is ingeschakeld en dat achter Vaarkaart ook een groen vinkje staat.

  • Bent u niet verbonden met wifi, ga dan naar Instellingen -> iCloud -> iCloud Drive en zet het vinkje 'Gebruik mobiele data' aan, om het abonnement over te zetten.

  • Heeft u één van bovenstaande instellingen aangepast? Herstart dan de app op beide toestellen een keer en verbind de toestellen met wifi.

  • Het kan soms even duren voordat het abonnement is overgezet.

Het is op dit moment nog niet mogelijk om abonnementen te delen tussen de iOS en Android versie (en andersom).

Niet alle iPads hebben een GPS chip aan boord (enkel de Wifi+3/4G modellen). Deze chip wordt gebruikt voor het bepalen van exacte locatie, snelheid en koers. Zonder deze chip wordt de positie bepaald op basis van wifi ontvangst. Dit is echter zeer onnauwkeurig en niet altijd beschikbaar.

Ook dient u toestemming te geven voor het gebruik van uw locatie. Tijdens de eerste keer starten vraagt de app om toegang tot uw locatie? Wellicht heeft u dat toen geweigerd?

Dit kan naderhand aangepast worden door op het toestel naar instellingen -> Privacy -> Locatievoorzieningen te gaan. Hier dient achter 'Vaarkaart' de optie 'bij gebruik' geselecteerd te zijn.

Heeft uw apparaat wel een GPS chip? Dan is het belangrijk dat u goed ontvangst heeft. Binnen in een (stalen) boot kan het ontvangst mogelijk dusdanig slecht zijn dat er onvoloende signiaal aanwezig is om de positie te bepalen.

Lukt het niet om via de AppStore of Goolge Play store een abonnement af te sluiten? Het is mogelijk om door middel van iDeal een een activatie code te bestellen en deze later in de app te activeren: Abonnement afsluiten

Als u op de windroos links onder klikt, zal de kaart uw huidige positie volgen.

Wilt u de kaart ook gebruiken zonder internet verbinding of besparen op uw dataverbruik, dient u eerst de kaart te downloaden. Dit kunt u doen door in de app via het menu links boven naar de download pagina te gaan en de kaart te downloaden.

U dient hiervoor minimaal 500mb aan vrije ruimte beschikbaar te hebben op uw interne geheugen (SD kaarten worden op dit moment nog niet ondersteund). Het downloaden kunt u het beste doen via een stabiele internetverbinding, waarbij u de app actief laat tijdens het downloaden.

Het abonnement loopt een volledig jaar en gaat direct in en stopt op dezelfde datum een jaar later. Na dit jaar kunt u zelf kiezen of u opnieuw een jaar bijkoopt.

Dieptes op de kaart geven slechts een indicatie van werkelijke diepte. Doordat lodingen periodiek worden uitgevoerd en de bodem door omstandigheden (bijvoorbeeld stroming) snel kunnen veranderen kunnen er dus afwijkingen ontstaan. Ook door op/afwaaien van water kunnen er grote verschillen ontstaan met de situatie zoals weergegeven op de kaart.

Dieptes komen van verschillende bronnen en hebben hun eigen referentiesysteem:

Hydrografische Dienst: Dit zijn de contourlijnen (zoals bijvoorbeeld in de waddenzee), met een dieptecijfer in meters. Deze meting is t.o.v. LAT (Laagste astromonisch getij).

Rijkswaterstaat: Dit zijn de blauwe vaarweg diepte aanduidingen (bv D8 - D24). Deze cijfers zijn in dm en zijn bij wisselende waterstanden ten opzichte van NAP en bij binnenwater t.o.v. het streefpijl.

Het berekenen van de optimale route kost veel rekenwerkt, waardoor dit uitgevoerd wordt een server en niet door het toestel zelf. Hierdoor is er wel een internet verbinding nodig tijdens het plannen van de route.

Als er éénmaal een route is gepland en geladen is, is deze wel offline beschikbaar. U kunt dus (nadat u bijvoorbeeld thuis de route geladen heeft) wel zonder internet de route volgen en de vaarroute beschrijving raadplegen.

Nee, het abonnement stopt automatisch na een jaar en vervalt dan weer in de gratis versie. U kunt dan zelf beslissen of u eventueel opnieuw een jaarabonnement bijkoopt.

Staat uw vraag er niet tussen? Kijk hieronder in de versie specifieke vragen:
iOS versie     Android versie