Interview voor KNMC clubblad

Recent ben ik geinterviewed door het KNMC (Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club) clubblad en dat heeft geresulteerd in een artikel over mij en Vaarkaart Nederland in hun clubblad. Hieronder is het resultaat te lezen.
10 april 2020

"Navigatie simpel, effectief en met de nodige toegevoegde waarde."

Vrijdag de 11e april heb ik – helaas alleen telefonisch door de Corona-Lock Down van dit moment - een openhartig interview met Jeroen Veldhuis. Mijn belangstelling komt voort uit het feit dat ikzelf nu al drie jaar – op mijn IPad - met veel plezier gebruik maak van zijn App. “Vaarkaart Nederland”. Nu begrijp ik heus wel dat de meeste onder ons beschikken over prachtige, kostbare navigatiemiddelen en dito waterkaarten. Maar toch……

Jeroen kun je ons in het kort iets vertellen over jezelf en je loopbaan?

Hallo Paul, allereerst wil ik je bedanken dat je mij gevraagd hebt voor een interview in jullie blad. Dit voelt als een hele eer!

Maar ik ben dus Jeroen Veldhuis en werkzaam als softwareontwikkelaar bij een energiemaatschappij. Ik houd mij hierbij vooral bezig met het online platform (website ed.)

Ik woon samen met mijn vriendin Petra en zoon Niels (4 jaar) in Wezep. Ongeveer 10 jaar geleden hebben we ons eerste kajuitbootje (een Onedin 650) gekocht en voeren we voornamelijk in Overijssel, Friesland en Drenthe. Met de geboorte van onze zoon hebben we deze ingeruild voor een aluminium open bootje en maken we, helaas veel te weinig, dagtochtjes.

Vaarkaart Nederland is zeven jaar geleden ontstaan als een hobby project. Voor mijn reguliere baan als softwareontwikkelaar wilde ik mij ontwikkelen in het bouwen van apps. Omdat ik ook watersporter was koos ik ervoor om een boeienbestand van Rijkswaterstaat te tonen in een app. Hier kreeg ik heel veel positieve reacties op en ben ik steeds nieuwe gegevens en functies gaan toevoegen en alle mobiele platformen gaan ondersteunen.

Zeven jaar verder is het een volwaardige app geworden met vele tienduizenden gebruikers. Met een gemiddelde beoordeling van ruim 4 sterren een van de populairste watersport apps in de App Stores.

Het is op dit moment nog steeds een (uit de hand gelopen) hobby en doe ik alle ontwikkeling en ondersteuning naast mijn reguliere baan. Het nadeel hiervan is soms wel dat ik helaas niet alle tijd heb om mijn ideeën met de app direct door te voeren.

Hoe is het zover gekomen om ondanks alle stevige concurrentie toch met iets nieuws te komen?

Zeven jaar geleden was het aanbod van watersport apps nog erg beperkt. Zo was de Stentec app enkel maar beschikbaar voor Android en was de ANWB app eigenlijk een gescande versie van hun papieren kaarten.

Met Vaarkaart Nederland probeer ik een betaalbare vaarkaart te bieden zonder te veel poespas. Veel watersport apps zijn naar mijn mening erg complex en bevatten opties welke je niet of nauwelijks gebruikt. Tijdens het varen wil je naar mijn idee juist snel en duidelijke informatie zonder afleiding.

Moet je een internetverbinding hebben om de kaart te kunnen raadplegen?

Nee er is geen internet noodzakelijk, meeste gegevens zijn thuis te downloaden zodat ook bij geen internet de gegevens voorhanden zijn.

Elke watersporter heeft tegenwoordig wel een smartphone of tablet mee aan boord. Met de Vaarkaart Nederland app tover je deze eenvoudig om naar een volledige kaartplotter met gegevens van meer dan 50.000 objecten (bruggen, sluizen, tonnen, trailerhellingen, jachthavens, etc…)

Krijg je veel vragen over de bediening van de app?

Soms; zo krijg ik bijvoorbeeld wel eens de vraag of er een handleiding beschikbaar is van de app. Ik probeer dan altijd door te vragen om te achterhalen waar de onduidelijkheid zit en de app hierop aan te passen. Een app zou naar mijn mening geen handleiding nodig moeten hebben en zichzelf moeten wijzen.

Daarnaast vind ik contact met m’n gebruikers erg belangrijk en bied dit ook laagdrempelig aan in de app. Hierdoor krijg ik veel feedback en dit kan ik meenemen in de verdere ontwikkeling en ik merk ook dat een bepaalde groep (nog) niet zo thuis in de digitale wereld en het fijn vindt om persoonlijk contact te kunnen hebben.

Waar haal je alle gegevens vandaan?

De meeste gegevens komen weg bij de vaarwegbeheerders van de betreffende vaarweg. Naast Rijkswaterstaat zijn dit meestal provincies en gemeenten. Zeven jaar geleden was de digitalisering bij deze partijen nog minimaal en was het een hele zoektocht om de juiste personen te vinden. Tegenwoordig is veel informatie gedigitaliseerd en bieden de meeste organisaties de gegevens vaak rechtstreeks aan via hun websites.

Het leuke is dat de vaarwegbeheerders ook samen initiatieven opzetten, zoals het centraal registreren van lodingen (peilingen van dieptes). Deze kan ik dan weer toevoegen aan de app als contourlijnen bijvoorbeeld.

Zo te horen komt er heel wat techniek bij kijken zeg. Mijn papieren waterkaarten zijn toch gauw allemaal 3 tot 5 jaar oud. Gebeurt die update automatisch?

Minimaal 2 keer per jaar komt er een kaartupdate uit, maar in de praktijk is dit soms nog wel wat vaker. Hiervoor haal ik bij alle vaarwegbeheerder de laatste gegevens op en teken ik op basis hiervan weer een nieuwe kaart. Dit is grotendeels geautomatiseerd, maar vraagt toch ook altijd nog wel wat handwerk. Wanneer er een kaartupdate beschikbaar is, krijgt de gebruiker vanzelf een melding in de app.

Beide apps zijn zogenoemde ‘native’ apps. Dit houdt in dat zowel de iOS als de Android app volledige eigen apps zijn in hun eigen programmeertaal. Hierdoor is het mogelijk om het maximale performance en gebruikerservaring te bieden. Het nadeel is wel dat elke wijziging twee keer geprogrammeerd moet worden. Het kan daarom zijn dat een functie soms iets eerder in de iOS versie zit dan in de Android versie (of andersom).

De apps worden aangeboden via de betreffende appstores en deze zorgen onder andere ook voor de afhandeling van de betalingen en voorkomen dat een app hier bijvoorbeeld misbruik van kan maken. Apple gaat hierbij iets verder dan Android, want zij doen bij elke update een handmatige controle of de app voldoet aan hun standaarden. De periode van het indienen van een app en het beschikbaar zijn in de appstore kan daarom enkele dagen duren.

Hoe houd je alle jaarlijkse veranderingen bij terwijl je al een drukke baan hebt.

De werkzaamheden doe ik voornamelijk in de avonduren en weekenden. Een grappige verwijzing hiernaar heb ik ook verwerkt in de naam waaronder ik de app uitbreng, namelijk AppHero. Deze naam is ontstaan als knipoog naar het dubbelleven van een superheld. Het naast een reguliere baan in de avonduren ontwikkelen van mooie apps is dan ook als een soort dubbelleven, waarbij soms ‘superkrachten’ nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen.

Heb je van doen met copyright? Ik bedoel met name het oproepen van de Google Earth beelden.

De meeste gegevens komen van (semi)overheidsorganisaties en deze hebben het beleid dat ze al hun data vrij beschikbaar stellen. De satelliet beelden zijn dus ook niet van Google Earth, maar van het Kadaster, welke deze ook aanbiedt als open data.

Ik neem aan date deze app erg aantrekkelijk is voor sloepeigenaren die heel vaak zonder waterkaart varen. Is dat je belangrijkste doelgroep?

Met de Vaarkaart Nederland app, heb je altijd een volledige waterkaart bij je op je mobiel. Juist sloepen hebben meestal geen ingebouwde kaartplotter, dus dan is de app ideaal. Maar ook voor andere booteigenaren kan de app nuttig zijn bij het plannen van hun route vooraf of wanneer ze aan dek staan.

Ik ben zelf erg gecharmeerd van de scherpte van de kaart op de iPad en de simpele uitvergroot-mogelijkheid zonder verlies aan scherpte.

Veel concurrerende apps gebruiken kant-en-klare plaatjes als kaart. Het nadeel hiervan is dat dit veel ruimte inneemt en er maar beperkt ingezoomd kan worden voordat het wazig wordt. Vaarkaart Nederland tekent de kaart echter ter plekke op het toestel op basis van de ruwe gegevens. Het voordeel hierbij is dat je in principe oneindig kunt inzoomen en het hierbij ook mogelijk is om de kaart te draaien, zonder dat daarbij de teksten op de kop komen te staan.

Ik heb zelf ook nog wel wat wensen. Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om meer marifoonkanalen, met name de blokkanalen, wat meer en makkelijker zichtbaar op de kaart te zien? En een tikje op een plek om automatisch te vergroten en een nieuw tikje om weer terug te gaan zou een mooie toevoeging zijn.

Feedback is altijd welkom. Blokkanalen is inderdaad een vaker gehoorde wens en staat redelijk hoog op de agenda. Het tikken om te zoomen is technisch wat lastiger, omdat het tikken al gereserveerd is om de details van een object in te zien. Maar ik zou wellicht eens kunnen kijken naar een inzoomen/uitzoomen knop.

Het zou ook mooi zijn om wat points of interest bij steden toe te voegen. Bijv. Supermarkten, winkelcentra, enz. Of wordt de kaart dan weer te druk?

Ik kijk altijd wel heel bewust naar wat ik wel en niet opneem in de app. Ik probeer me echt te richten op voor watersport belangrijke zaken en voor de rest zo min mogelijk afleiding. Daarnaast hebben de meeste mensen al wel Google Maps / Apple Maps op hun telefoon staan waar deze gegevens ook in te vinden zijn.

Wat zijn volgens jou grote veranderingen in de watersport van de afgelopen 5 jaar?

Je ziet dat de klimaatdiscussie ook steeds meer de watersport raakt. Een voor de watersport mooi resultaat is bijvoorbeeld de bypass tussen de IJssel en het Veluwemeer. Oorspronkelijk bedoeld om bij extreem hoog water voldoende water te kunnen afvoeren, maar direct voor de watersport een nieuw vaargebied geworden. Daarin tegen merk je ook dat fossiele brandstof ter discussie staat en dat gebieden soms al gesloten zijn voor 2 takt motoren en soms zelfs enkel elektrisch toegankelijk zijn.

Als je landelijk iets zou willen verbeteren bij de watersport in het algemeen waar denk je dan aan?

Ik zie nog veel kansen tot het verder digitaliseren van de watersport. Hoe mooi zou het zijn dat je voordat je de haven invaart al kunt zien welke boxen er vrij zijn en direct kunt reserveren door erop te tikken. Of dat je bij het benaderen van een brug of sluis een berichtje krijg met een adviessnelheid zodat je exact aankomt wanneer de bediening plaatsvind en zo door kunt varen.

Hiervoor zullen verschillende partijen elkaar moeten gaan opzoeken en gaan samenwerken. Apps zoals Vaarkaart Nederland zouden hier mogelijk een verbindende rol in kunnen gaan hebben.

Tot slot; wat is je volgende doelstelling? Wat zijn je ambities voor de komende jaren?

In de zomerperiode ligt de focus vooral op het actueel houden van de gegevens in de app en het ondersteunen van gebruikersvragen. In de winterperiode probeer ik jaarlijks een aantal nieuwe functies toe te voegen.

Deze afgelopen winter zijn er bijvoorbeeld de volgende functies toegevoegd:

  • In samenwerking met http://www.aishub.net/ is het tonen van AIS-scheepsposities in de app toegevoegd. Dit is een netwerk van vrijwilligers welke verspreid door Nederland AIS signalen registreren en doorsturen naar elkaar, zodat er een (bijna) dekkend netwerk is van Nederland (Het noorden en oosten van Nederland bevat helaas nog wat blinde vlekken). Deze posities worden met een interval van 1 minuut bijgewerkt in de app.

  • Het is mogelijk om reacties op bruggen, sluizen en aanlegplekken te geven en deze worden (na goedkeuring) getoond in de app. Zo kan je medeschippers bijvoorbeeld tips geven over een mooie aanlegplek of een fout in bijvoorbeeld de bedientijden aangeven.

  • Het tonen van de actuele stremmingen bij bruggen en sluizen.

Welke nieuwe functies er in 2021 bij komen weet ik nog niet. Een veelgehoorde wens is bijvoorbeeld het tonen (en delen) van de gevaren route, dus mogelijk dat ik hieraan ga werken. Ik sta echter altijd open voor suggesties!

Hier beëindig ik mijn gesprek met Jeroen Veldhuis. Het was leuk, ontspannen en informatief. Jeroen eindigt door nogmaals te zeggen dat hij het een eer zou vinden als een aantal KNMC ‘ers zijn app naar aanleiding van dit verhaal zouden gaan downloaden. Voor de prijs hoeven we het niet te laten. Heel veel mogelijkheden en toch ook nieuwe dingen voor € 7,99 en niet te vergeten; de route voor de volgende dag alvast doornemen op je iPad i.p.v. het uitvouwen van een onhandige waterkaart.

Nog even mijn persoonlijke mening. Ik doe tegenwoordig alles op een iPad 12,9 inch. Navigatie, teksten schrijven, mailen, internet, alle fotografie, zangliedjes opnemen, dronebesturing en TV kijken. (midden op het IJsselmeer even over naar Max Verstappen is geen probleem) Vijf minuten later weer de Vaarkaart van Jeroen! Oei, Enkhuizen nadert. Even de haven aantikken en Kadaster laat voor de oriëntatie in de havens de luchtbeelden zien. Grootste voordeel: een zeer scherp snel te vergroten beeld, erg overzichtelijk door het weglaten van nodeloze zaken, 2D of 3D weergave, eenvoudige routeplanning, prijsstelling. Nadeel bij veel zonlicht is een iPhone of iPad wat moeilijker leesbaar. Daarom heb ik een eenvoudig kastje gebouwd die te veel licht afschermt. (zie foto’s)

Vaarkaart Nederland app. Prijs € 7,99 per jaar. Warm aanbevolen!

Paul Graafland

Over de auteur
Jeroen Veldhuis
Jeroen is sinds 2013 initiatiefnemer van Vaarkaart Nederland. Oorspronkelijk als hobby project, maar dat is inmiddels aardig uit de hand gelopen. Favoriete vaargebied: Overijssel en Friesland, maar vaart eigenlijk te weinig. Overdag werkzaam als programmeur bij een energie bedrijf.