Varen met kinderen

In deze blog ontdek je waarom varen met kinderen een geweldige ervaring is en hoe je ervoor zorgt dat het een veilig en plezierig avontuur wordt.
14 januari 2024

In de drukte van het dagelijks leven, waar technologie de overhand heeft en schermtijd vaak de norm is, kan een dagje varen met kinderen een verfrissende ontsnapping zijn. Of je nu op een meer, rivier of de zee bent, varen met kinderen biedt niet alleen plezier en avontuur, maar ook waardevolle leermomenten en onvergetelijke familieherinneringen. In deze blog ontdek je waarom varen met kinderen een geweldige ervaring is en hoe je ervoor zorgt dat het een veilig en plezierig avontuur wordt.

Veiligheid voorop

Veiligheid is van het grootste belang bij het varen met kinderen. Zorg ervoor dat alle benodigde veiligheidsuitrusting aan boord is, zoals reddingsvesten die passen bij de leeftijd en grootte van de kinderen. Bespreek noodprocedures en leg uit hoe ze zich moeten gedragen aan boord. Vergeet niet om voldoende zonnebrandcrème en snacks mee te nemen. Hou bij de aanschaf of huur van de boot ook rekening met een goede railing en grote kuip, zodat kinderen voldoende veilige bewegingsruimte aan boord hebben.

veiligheid voorop

Teamwork op het water

Varen vereist teamwork, zelfs voor de kleinste bemanningsleden aan boord. Laat de kinderen helpen met eenvoudige taken, zoals het vastmaken van touwen, het opruimen van het dek of zelfs het sturen van de boot onder toezicht. Deze activiteiten bevorderen niet alleen hun gevoel van verantwoordelijkheid, maar versterken ook de familieband.

Creatieve wateractiviteiten

Maak van de vaartocht een speelse ervaring door creatieve wateractiviteiten toe te voegen. Denk aan viswedstrijden of een kleine picknick aan boord. Houd rekening met de leeftijd van de kinderen en kies activiteiten die hen betrekken en vermaken. Zorg voor voldoende vermaak aan boord. Laat de kinderen hun favoriete boeken, spelletjes, of zelfs muziekinstrumenten meenemen. Dit kan helpen om verveling tegen te gaan, vooral tijdens langere tochten.

Educatieve avonturen

Varen biedt een schat aan educatieve mogelijkheden voor kinderen. Terwijl ze genieten van de wind in hun haren en het geluid van klotsend water, kunnen ze leren over de natuur, het mariene ecosysteem en de verschillende soorten schepen. Identificeer samen vogels, vissen en planten die je onderweg tegenkomt. Leer ze navigatiebegrippen en basisvaardigheden zoals kaartlezen en knopen leggen.

varen met kinderen

Flexibiliteit en plezier

Wees flexibel in je plannen en laat ruimte voor spontane avonturen. Of het nu gaat om het even aanleggen om even een ijsje te eten of het ontdekken van een eilandje, het onverwachte kan soms het meest plezierige deel van de reis zijn. Laat de kinderen ook meedenken over de route en de activiteiten. Geef ze keuzes, zoals waar aan te leggen of welke haven/stad te bezoeken. Dit geeft ze een gevoel van autonomie en maakt de reis nog specialer voor hen.

Over de auteur
Jeroen Veldhuis
Jeroen is sinds 2013 initiatiefnemer van Vaarkaart Nederland. Oorspronkelijk als hobby project, maar dat is inmiddels aardig uit de hand gelopen. Favoriete vaargebied: Overijssel en Friesland, maar vaart eigenlijk te weinig. Overdag werkzaam als programmeur bij een energie bedrijf.