Kaartupdate voorjaar 2023

Ook dit voorjaar is er weer een grote kaartupdate met veel nieuwe informatie en verbeteringen. Ontdek in dit artikel wat er allemaal is vernieuwd!
30 maart 2023

Meer focus op vaarweginformatie

Bij het varen is het belangrijk dat er vooral focus is op zaken welke voor watersport belangrijk zijn:

  • Zachtere kleuren voor niet-watersport gerelateerde kenmerken. Bos, natuur en bebouwing hebben bijvoorbeeld kleuren met minder contrast gekregen. Hierdoor oogt de kaart een stuk rustiger en valt het water meer op.

  • Secundaire wegen en wandelpaden worden pas bij verder inzoomen zichtbaar, waardoor er minder informatie over elkaar heen getoond wordt en juist de vaarweginformatie beter zichtbaar is.

  • Betere prioritering van iconen op de kaart, waardoor relevante informatie beter zichtbaar is.

Duidelijkere informatie aanlegplekken

In de vorige versies werden de ligplaatsen vaak niet helemaal op de juiste plek getoond en werden er ook ligplaatsen getoond welke niet bedoeld waren voor watersport (bijvoorbeeld ligplaatsen voor woonschepen of voor beroepsvaart). Dit is nu gecorrigeerd.

Points of interest

Er zijn nuttige plaatsen toegevoegd aan de kaart, zoals winkels, horeca, toeristische locaties, openbare toiletten en containers. Ook bij aanlegplekken en havens wordt getoond op hoeveel meter er zich een supermarkt of restaurant bevindt.

Meer VHF gebieden

Rond Amsterdam was het al mogelijk om de VHF blokgebieden te zien, hier zijn nu ook andere gebieden aan toegevoegd: oa. De Eems, Den Helder en Zeeland

Alles weer up-to-date

Alle overige gegevens zijn weer bijgewerkt met de laatste informatie van Rijkswaterstaat, Provincies en andere waterwegbeheerders.

Over de auteur
Jeroen Veldhuis
Jeroen is sinds 2013 initiatiefnemer van Vaarkaart Nederland. Oorspronkelijk als hobby project, maar dat is inmiddels aardig uit de hand gelopen. Favoriete vaargebied: Overijssel en Friesland, maar vaart eigenlijk te weinig. Overdag werkzaam als programmeur bij een energie bedrijf.