Hoe werkt de routeplanner?

De Vaarkaart Nederland heeft een uitgebreide routeplanner. In dit artikel wordt uitgelegd wat allemaal mogelijk is en hoe u, uw voorkeuren kunt aanpassen.
01 oktober 2022

Openen en opgeven van voorkeuren.

U kunt de routeplanner starten door in de app op het route icoontje rechts boven de kaart te tikken. Wanneer de routeplanner geopend is, kunt u uw voorkeuren opgeven voor op het tandwieltje rechtsboven te tikken. U kunt de volgende voorkeuren opgeven:

  • Diepgang / Hoogte: Geef hier de diepgang / hoogte van uw schip (in meters) zodat hier met het plannen van de route rekening mee gehouden worden.

  • Vermijden: Hier kunt u gebieden opgeven welke u wilt vermijden. Momenteel is dit enkel het IJsselmeer en kustwateren.

  • Route: Kies hier of u de snelste of kortste route wilt. De snelste route zal zo veel mogelijk bruggen/sluizen proberen te vermijden waarvoor bediening nodig is.

  • Eenheid: In welke eenheid wilt u dat de gegevens getoond worden?

U kunt de voorkeuren toepassen door weer op het tandwieltje te drukken.

Een route plannen

U kunt een begin en eindpunt opgeven door op de kaart te drukken. Er wordt dan gevraagd of dit het begin of eindpunt betreft. Als u beide hebt opgegeven, wordt automatisch de route gepland en zal er een rode lijn getoond worden.

Start route

Na het plannen zal er onder aan het scherm een samenvatting getoond worden en wordt de afstand en aantal bruggen / sluizen op de route getoond. De route kan vervolgens gestart worden door op 'start-route' te drukken, waarna er weer teruggekeerd wordt naar de app en de route zal op de kaart getekend zijn.

Vaarroute beschrijving

Na het starten van de route zal er ook een PDF icoontje getoond worden rechtsboven het scherm. Hiermee opent u de vaarroute beschrijving. Dit beschrijft de te volgen route tekstueel en toont alle objecten (bruggen, sluizen, havens, etc) welke u op de route tegenkomt.

Route wissen

Als u een route wilt wissen, dan kunt u op het rode kruisje rechts boven het scherm drukken. Wanneer de route gewist is kunt u weer een nieuwe route plannen.

Punten van aandacht

  • Het berekenen van de optimale route kost veel rekenwerk, waardoor dit uitgevoerd wordt een server en niet door het toestel zelf. Hierdoor is er wel een internet verbinding nodig tijdens het plannen van de route. Als er √©√©nmaal een route is gepland en geladen is, is deze wel offline beschikbaar. U kunt dus (nadat u bijvoorbeeld thuis de route geladen heeft) wel zonder internet de route volgen en de vaarroute beschrijving raadplegen.

  • De routeplanner werkt op basis van gegevens van Rijkswaterstaat. Deze zijn echter helaas niet helemaal foutloos. Dit is ook de reden dat de routeplanner nog (zoals aangegeven) experimenteel is.

  • De routeplanner is gebaseerd op het vaarwegenbestand van Rijkswaterstaat en volgt in de planning ook enkel deze lijnen. Dit zijn voornamelijk de grote doorgaande vaarwegen en bevat in groot water enkel de betonde routes.

Over de auteur
Jeroen Veldhuis
Jeroen is sinds 2013 initiatiefnemer van Vaarkaart Nederland. Oorspronkelijk als hobby project, maar dat is inmiddels aardig uit de hand gelopen. Favoriete vaargebied: Overijssel en Friesland, maar vaart eigenlijk te weinig. Overdag werkzaam als programmeur bij een energie bedrijf.