Gebruik van een externe GPS ontvanger

Niet alle toestellen hebben een ingebouwde GPS ontvanger voor het bepalen van de locatie. Met een externe ontvanger kan er toch gebruik gemaakt worden van locatie diensten.
13 november 2022

De meeste iPads hebben helaas geen GPS chip aan boord (enkel de modellen met een SIM-kaart), waardoor locatie diensten niet of beperkt mogelijk zijn. Een oplossing is het kopen van een externe GPS ontvanger. Wij hebben goede ervaring met de GNS 3000, welke via internet te koop is voor rond de 120,- euro. Een externe GPS ontvanger kan ook van nut zijn als uw toestel in uw schip beperkt ontvangst heeft.

GNS 3000

De GNS 3000 is een externe GPS ontvanger, welke via bluetooth verbinding maakt met je telefoon/tablet. De GNS 3000 heeft een ingebouwde batterij, welke goed is voor ongeveer 10 uur varen, maar het is ook mogelijk om de ontvanger aan te sluiten op een USB lader. Het is ook mogelijk om de ontvanger als logger te gebruiken na het toevoegen van een SD kaart. De data wordt opgeslagen in het NMEA 0183 GGA formaat en kan met software geconverteerd worden naar bijvoorbeeld Google Earth bestanden.

Koppelen van de ontvanger

  • Schakel de GNS 3000 in en leg deze op een plek met open zicht op de buitenlucht. Een stalen kajuit kan bijvoorbeeld het signaal verstoren waardoor er geen goede locatie bepaald kan worden.

  • Op uw tablet, gaat u naar de instellingen van uw toestel, kies de optie 'Bluetooth' en kies 'GNS3000' onder Apparaten. Na enkele seconden krijgt u een melding dat het toestel gekoppeld is.

  • Wanneer u de Vaarkaart Nederland app start kunt u de externe GPS koppelen door op het satelliet icoontje rechts boven te tikken en vervolgens de optie 'Externe GPS inschakelen' kiezen.

Welke functies hebben GPS nodig?

Binnen de Vaarkaart Nederland app zijn de volgende functies afhankelijk van GPS voorzieningen:

  • Het volgen van uw positie en het opslaan van uw gevaren route
  • het tonen van snelheid en afgelegde afstand
  • De koerslijn met de verwachte aankomsttijd.
Over de auteur
Jeroen Veldhuis
Jeroen is sinds 2013 initiatiefnemer van Vaarkaart Nederland. Oorspronkelijk als hobby project, maar dat is inmiddels aardig uit de hand gelopen. Favoriete vaargebied: Overijssel en Friesland, maar vaart eigenlijk te weinig. Overdag werkzaam als programmeur bij een energie bedrijf.